De London Marathon: ‘Een geweldige marathon’

Scroll this

Het is niet makkelijk om mee te doen aan de Virgin Money London Marathon, maar als het je lukt om een startnummer te bemachtigen, maak je zeker iets bijzonders mee. Sam Blom, eigenaar van Run2Day Haarlem en grondlegger van Run2Forty2, staat binnenkort voor de vierde keer aan de start.

‘De startnummers zijn extreem schaars’, weet Blom uit eigen ervaring. In 1999 deed hij voor het eerst mee op uitnodiging van zijn toenmalige sponsor. Met een PR van 2.35 uur stond hij optimistisch aan de start, maar het werd uiteindelijk een zware dobber. ‘Het was mijn eerste marathon boven de drie uur’. Er waren wel toeschouwers, maar vooral in de tweede helft en lang niet overal rijen dik. De London Marathon ging niet in de doos met de allermooiste herinneringen, tot Blom in 2016 en in 2017 terugkeerde naar de grootste marathon in de Britse hoofdstad, samen met de deelnemers van Run2Forty2. ‘Tegenwoordig staat er 42 kilometer lang overal publiek; het is een geweldige marathon die absoluut leeft in de stad.’

Charity

Aan de marathon doen duizenden lopers mee die geld ophalen voor het goede doel; daarom lopen sommige mensen 42 kilometer in een astronauten- of superheldenpak. Een van de belangrijkste speerpunten van het evenement is: ‘More of your money goes to causes you care about; we make that happen because we’re not-for-profit’. Als charity-runner kom je makkelijker binnen dan als atleet – behalve als je tot de wereldtop behoort. ‘Als sportman vind ik dat wel jammer’, zegt de Noord-Hollander. ‘Atleten die hier rond de 2.30 willen lopen, komen met de grootste moeite aan een nummer.’

London Marathon


Topveld

De marathon in de Britse hoofdstad is onderdeel van de World Marathon Majors en staat bekend om het spectaculaire topveld; op 28 april staat de Keniaanse wereldrecordhouder Eliud Kipchoge aan de start, naast onder meer zijn landgenoot Wilson Kipsang, Mo Farah (GB) en de Nederlandse Michel Butter. Bij de vrouwen komt wereldrecordhoudster Mary Keitany (ook uit Kenia) wellicht haar tijd van 2.17.01 aanscherpen. De Britse Paula Radcliffe liep in 2003 een tijd van 2.15.25, maar dat werd door de IAAF afgedaan als een officieus wereldrecord, omdat ze in een race met mannen liep. Uit Nederland staat ook Ruth van der Meijden aan de start. Bij de mannen staat het parcoursrecord op 2.03.05 op naam van Kipchoge. Dat mooie startveld en de indrukwekkende tijden dankt de London Marathon aan zijn sponsor Virgin Money, dat zich in 2008 voor 17 miljoen pond aan de race verbond.

‘Alsof je de Alp d’Huez op fietst tijdens de Tour de France’

Vlak en snel

In 2016 en 2017 lukte het Blom een startnummer te bemachtigen. In 2017 had hij zes dagen daarvoor de marathon van Boston gelopen in 3.24. ‘Het gaf me heel veel voldoening dat ik nog geen week later best lekker liep in Londen – ik kwam in 3.19 over de finish.’ Het parcours in Londen is vlak en snel. Blom: ‘De wegen zijn niet zo breed als in Amerika en Berlijn. In Londen zijn de straten soms wat smaller, waardoor het publiek heel dichtbij de lopers staat: je rent echt door een haag van publiek. Het stuk bij de Tower Bridge is alsof je de Alp d’Huez op fietst tijdens de Tour de France. Na 25 kilometer kom je bij de scheepswerf, daar is de weg wat bochtiger en smaller en ben je het verst van de finish vandaan. Maar even later loop je het laatste stuk weer langs de Theems naar Buckingham Palace: een hele mooie koninklijke finish, zo gaaf!’ Of hij dit jaar de marathon uitloopt, blijft nog even spannend – Blom loopt een week van tevoren de Two Oceans Marathon in Zuid-Afrika.

New Balance Fresh Foam 1080 v9 London Edition

New Balance 1080 v9 London Edition

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*