Het Run2Day Kledingadvies Wat is de beste hardloop outfit voor jou

Scroll this

Wat is de beste hardloop outfit voor jou? Het antwoord hangt van veel factoren af zoals jouw persoonlijke doelstelling, voorkeur en natuurlijk van het weer. En hoe zit het nu precies met het veelgenoemde lagensysteem? Lees jezelf even rustig in en onthoud in elk geval twee feiten; alle Run2Day winkels hebben de nieuwste collecties dus ook jouw smaak zit ertussen en daarbij: in de winkel krijg je altijd het beste en meest actuele advies op maat.

Wat draag je wanneer?

Welke hardloopkleding je het beste draagt tijdens je run hangt van drie factoren af:


Wie ben jij?
Ben je een koukleum of juist niet? Vrouwen hebben het soms eerder fris dan mannen, maar dat is en blijft persoonlijk en weet jij zelf het allerbeste. Vertel het ons, dan nemen we dat mee in ons advies.

Wat ga je doen?
Hardlopen natuurlijk! Maar wat is je doelstelling? Ga je bijvoorbeeld voor een korte of juist lange run? Loop je alleen of volg je een training waarbij je tempo’s meer afwisselt en je af en toe ook even stil staat? Of loop je een wedstrijd? Je eerste 5 km of een marathon? Ons ervaren personeel helpt jou beslissen.

Welk weer is het?
Logisch natuurlijk dat je rekening houdt met het seizoen en de weersvoorspellingen van ons wisselvallige kikkerlandje. Lees hieronder verder waar je allemaal rekening mee moet houden.

Van binnen naar buiten

Laag 1
De ideale kledingcombinatie bouw je van binnen naar buiten op. Je begint bij je bovenlijf met een baselayer: dit is simpelweg de eerste laag die je direct op je huid draagt. Vrouwen dragen hier natuurlijk nog een sportbeha onder. Zo’n eerste laag stem je af op jouw voorkeur, doel en het weer. Bijvoorbeeld dun en verkoelend materiaal als het warm is en juist een dikke warme laag als het guur en koud is. Een baselayer zit meestal strak om je lijf, op die manier werkt de vochtafvoerende functie het beste, daarbij bieden veel baselayers een beetje compressie aan je bovenlijf. De Run2Day adviseur laat het jou graag zelf ervaren.

2 of 3 lagen?
Draag je na je eerste laag nog één of twee lagen? Dat hangt wederom af van jouw voorkeur, doel en het weer. De buitenste laag stem je in elk geval vooral af op het weer: als het regent of waait is een jack meestal de beste keuze.

Twee praktijkvoorbeelden:

  • Draag je een dikke baselayer, is het fris buiten maar heb jij het niet snel koud? Dan kun je meteen een toplaag dragen. Het tweelagen systeem geeft soms ook een vrijer gevoel tijdens het hardlopen doordat je simpelweg minder kledinglagen draagt.
  • Draag jij een dunne eerste laag, ga jij voor een rustige lange training in de herfst én heb jij het snel koud? Draag dan gerust drie lagen en trek na de warming up eventueel een laag uit.

Toplaag: weer of geen weer
De belangrijkste factor waarmee je rekening houdt is het weer en zeker bij de keuze van de derde laag, de toplaag. Regen behoeft een zogenaamde shell: een speciale waterafstotende laag. In
welke mate deze werkt, varieert per product maar onthoud: 100% waterdichte kleding bestaat niet in een hardloopcollectie, wel zijn er jacks die dit heel goed benaderen. Waait het hard? Dan is
een winddichte laag noodzaak. Zeker omdat je lijf vochtig is van de inspanning, dan wil je niet dat de wind dwars door je buitenste laag heen waait. Tot slot: loop je veel in het donker? Kies dan voor een toplaag die voorzien is van goede reflectie.

Persoonlijk
Het is of lijkt misschien allemaal ingewikkeld. Laat onze Run2Day adviseurs je daarom helpen jouw ideale combinatie samen te stellen zodat je beschermt bent tegen alle elementen zoals regen, wind en zon. Zodat jij 100% geniet van het hardlopen, of het nu warm, koud of nat is.

Laat je inspireren door de nieuwe najaars- en wintercollecties

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*