Base- en midlayers bij Run2Day Zorg dat je je kledinglaagjes goed voor elkaar hebt

Scroll this

Nederlandse hardlopers trekken zich meestal niets aan van regen, die hoort er nu eenmaal bij. Maar combineer je die nattigheid met wind, dan is dat soms wel een belemmering. Logisch, want wind heeft een sterke invloed op je temperatuurbeleving. Kies daarom voor een waterafstotend en winddicht jack. Je lichaamswarmte moet je natuurlijk ook kwijt tijdens je run, dus ga voor ademende materialen en technieken.

Hardlopen in de winter doe je gekleed in ‘laagjes’. Als het écht koud is, drie om precies te zijn. Een ‘baselayer’ die vocht afvoert en het lichaam op temperatuur houdt direct op de huid, een tweede laag daaroverheen om je lichaam warm te houden en een wind- en waterafstotend jack als derde laag als bescherming tegen de elementen.

Baselayers zijn sneldrogend en licht in gewicht. Deze shirts zijn gemaakt van een goed ademende stof die prettig aanvoelt en in contact met je huid voor een goede temperatuurregeling zorgt. De ergonomische pasvorm betekent dat je tijdens je run niet alleen warm en droog blijft, maar je ook vrij kunt bewegen.

Wanneer je je ‘baselayer’ goed goed op orde hebt wordt het zweet van je lichaam geplukt en naar buiten toe afgevoerd. De volgende kleding laag die je dan tegenkomt is de ‘midlayer’, ook wel de tweede laag genoemd. Deze tweede kledinglaag, de middenlaag, kan bijvoorbeeld een ademende longsleeve of t-shirt zijn. Het is belangrijk dat de midlayer goed kan ventileren omdat het te veel aan zweet en warmte naar buiten afgevoerd moet kunnen worden. Wanneer dit niet het geval is, zal er te veel warmte blijven hangen, en daarmee ook veel vocht, en zul je niet in staat zijn om een goed klimaat te creëren voor je lichaam tijdens het sporten of bewegen. Dit kan je prestaties ook ten nadelen komen.

Een voorbeeld van een foute midlayer is een katoenen trui. Katoen ademt slecht en houdt veel zweet vast. Het gevolg is dat je constant met een klam kledingstuk rondloopt en dat isoleert erg slecht. Beter is om een midlayer te gebruiken van goed ademend materiaal. Een veel gebruikte term is Dri Fit. Bij Run2Day zijn alle midlayers van goede kwaliteit met vochtregulerend vermogen.


adidas

Snova Run Cru heren

€49,95

adidas Snova Run Cru heren

Nike

Element Hoodie

€54,95

Nike Element Hoodie


Odlo

SUW Top LS heren

€79,95

Odlo SUW Top LS heren

Odlo

SUW Top LS dames

€79,95

Odlo SUW Top LS dames


New Balance

NB HEAT PULLOVER dames

€84,95

New Balance NB HEAT PULLOVER dames

Nike

Element Crew heren

€59,95

Nike Element Crew heren

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*