Vriendschap onderhouden tijdens het hardlopen Hardlopen is een sociale sport, je motiveert elkaar

Scroll this

‘De eerste keer kon ik amper een minuut achter elkaar hardlopen. Ik had totaal geen conditie’, herinnert Sofie Vrolijk zich. ‘Maar het ging steeds beter; na een aantal weken kon ik vijf kilometer lopen; dat gaf echt een kick!’ Ze is een doorzetter en dat helpt haar bij het hardlopen. In 2013 zocht ze in een opwelling naar een nieuwe sport, nadat hockey niet goed te combineren viel met haar agenda.

‘Toevallig liep ik bij Run2Day naar binnen en heb meteen schoenen laten aanmeten. Er bleek een groepje te zijn met beginnende hardlopers waarbij ik me kon aansluiten. Na de eerste training wist ik dat zo’n groep precies was wat ik nodig had.’ Ze is ook altijd met een groep blijven trainen en er zijn hechte vriendschappen met andere lopers ontstaan. Sofie, werkzaam in de financiële sector, vindt het heerlijk om fanatiek te kunnen sporten zonder dat daar verplichtingen aan vast zitten zoals in een teamsport.

Fit blijven en goed voor zichzelf zorgen zijn twee reden voor Sofie om te blijven hardlopen. De aanvankelijke bijvangst, namelijk het sociale aspect van hardlopen, blijkt nu de belangrijkste reden voor haar te zijn. ‘Ik heb een vrij druk bestaan en ik ben blij dat ik dat met sporten kan combineren. Vriendschappen onderhoud ik het beste tijdens het sporten.’

Een paar jaar geleden ontstond de Running Crew bij Run2Day Nijmegen; een inloopavond waarop fanatiek getraind wordt in Nijmegen. De lopers zijn van allerlei niveaus maar kunnen prima samen trainen. Sofie: ‘Iedereen doet zijn best; elke woensdag rennen we samen met de trainer een toffe route – met ook altijd een “toetje” als afsluiting van de training. Nog net even een laatste oefening om alles te geven.’ Sofie’s vriendinnen lopen ook altijd mee op de woensdagavond en we houden nog altijd een nabeschouwing in de kroeg. ‘Niks hoeft, alles mag. Het is altijd gezellig.’

Eerst waren haar vriendinnen Marie en Ilse “gewoon loopmaatjes”. Nu kunnen ze elkaar niet meer missen. Ze zien elkaar ook buiten het lopen om en hebben een appgroepje waarin het nooit over hardlopen gaat. ‘We doen ook andere leuke dingen met elkaar. We hebben zoveel samen meegemaakt dat onze band heel hecht is geworden. Ik zou echt niet meer zonder hen kunnen.’ Ze heeft ook nog wel ruimte voor vriendinnen die niet hardlopen. ‘Elke zaterdag spreek ik af met een vriendin die niet loopt. Kom ik wel net van de training, dus ja, ik zit er altijd wel in mijn loopkleren koffie te drinken met haar.’

De favoriete hardloopschoenen van Sofie

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*