Topatlete Jill Holterman 'Ik ben Bambi on ice als ik ga crossen'

Scroll this

Dat ze de snelste advocaat van Nederland is, boeit haar niet. En om hardloopmeisjes die met een pruillip hun paardenstaart vasthouden op Instagram, moet ze hard lachen. Wat Jill Holterman is, is een hardloopster, een topsporter. Haar droom? De Olympische marathon lopen in 2024.

Zoek

Het crossseizoen staat voor de deur, maar dat laat Holterman met plezier aan zich voorbijgaan. ‘Ik zet er dit jaar een punt achter. Jarenlang heb ik geprobeerd te crossen, maar het lukt me gewoon niet. Ik word elke keer compleet zoek gelopen. Ik moet accepteren dat ik niet alles kan’, verzucht ze. Met haar reactieve pas en nadrukkelijke voorvoetlanding glijdt ze snel uit in de modder. ‘Ik ben echt Bambi on ice als ik ga crossen.’ Bovendien levert het haar zoveel spierpijn op dat ze de eerste dagen niet fatsoenlijk kan trainen. ‘Dat is het me niet waard.’

Techniek

Afgelopen zomer liep ze 5000 en 10.000 meters op de baan; vanaf dit najaar gaat ze zich toeleggen op de lange afstanden op het asfalt. Daarvoor zal ze haar techniek moeten aanpassen; de landing zal van voor- naar middenvoet moeten verschuiven.
Ze heeft er zin in. ‘De sfeer bij wegwedstrijden is ontspannen en er staan altijd veel mensen langs de kant om de lopers aan te moedigen. Veel mensen kunnen zich ermee identificeren, dat vind ik ook leuk.’

Harder trainen

Om haar droom te verwezenlijken, heeft ze sponsors nodig. Ze werkt nu 30 uur per week, maar komt te weinig aan rust toe. ‘Meer rust maakt me belastbaarder, waardoor ik harder kan trainen. Maar als ik minder ga werken, heb ik minder geld voor trainingsstages. Daar kan ik wel hulp bij gebruiken.’ Soms vindt ze er wel iets van als ze ziet hoe jonge meiden op social media amper vijf kilometer kunnen lopen, maar wel voortdurend worden voorzien van hardloopspullen. ‘En dan even hun haar vasthouden en een foto maken – en klaar’, lacht Holterman. ‘Dat zou ik nooit doen; mij gaat het echt om de sport.’

Topsporter

Holterman is iemand die hoog inzet. Ze is advocaat en topsporter tegelijk; niet bepaald de makkelijkste weg. Dat ze de snelste advocaat van Nederland wordt genoemd, doet er voor haar niet toe. ‘Ik ben advocaat, ja. Maar ook ben ik een topsporter. Niet per se die twee dingen samengevoegd.’ De Noord-Hollandse atlete is überdirect met een goed gevoel voor humor. Ze kan soms hard zijn voor anderen, maar vooral voor zichzelf. ‘Opgeven in een race voelt als zwak, als falen. Ik heb 1000 keer liever een slechte tijd achter mijn naam staan dan een DNF. Die slechte tijd vergeet ik wel, maar een Did Not Finish blijft me achtervolgen. Maar misschien moet ik minder streng voor mezelf zijn’, lacht ze.

De favoriete hardloopschoenen van Jill Holterman

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*