Topatlete en advocate Jill Holterman Via Parijs naar Parijs

Scroll this

Atlete Jill Holterman wil via de EK in Parijs naar de Olympische Spelen in Parijs. Daarvoor moet ze zich meer kunnen focussen op haar sport. ‘Ik weet dat ik dan grote stappen kan maken’.

Hardlopen is vrijheid voor Jill Holterman. ‘Je kunt starten wanneer je wilt. Het maakt mijn hoofd leeg en tegelijkertijd ervaar ik die prestatiedrang; de wil om alles uit mezelf te halen.’ Ze is onlangs getrouwd met marathonloper Ronald Schröer. ‘Het is fijn om allebei topsporter te zijn’, vindt ze. ‘We begrijpen elkaar heel goed, bijvoorbeeld als we een feestje overslaan omdat we moe zijn van de trainingen. We houden elkaar scherp.’ Samen leven is samen eten. Soms eten ze taartjes, maar meestal houden ze ook in hun voeding rekening met hun sport. Holterman: ‘Je kunt niet in een tunnel leven en nooit iets lekkers nemen; je moet alleen ook niet iedere dag taart willen eten. Ronald en ik eten ‘s avonds vaak samen, alleen hij eet en verbrandt meer dan ik. Op mijn werk lunch ik altijd heel gezond. ‘s Avonds kookt degene die het meeste tijd heeft.’

Droom

Via Parijs naar Parijs: dat is de ideale route die Jill Holterman hoopt te volgen. In 2020 wil ze in de Franse hoofdstad tijdens de EK de halve marathon lopen om dan in diezelfde stad, vier jaar later, de olympische 42,195 kilometer te lopen. Daarom past ze nu al haar looptechniek aan en verschuift ze haar wedstrijden van de atletiekbaan naar het asfalt, met de TCS Amsterdam Marathon in haar achterhoofd. Ze kent het parcours op haar duimpje, omdat ze haar man al vaak heeft aangemoedigd. Als jong meisje droomde ze al van die magische afstand. Ze zag op tv hoe Paula Radcliffe de New York marathon wist te winnen en was direct geïnspireerd. ‘En ik heb aanleg om lange afstanden te lopen. Toen ik voor het eerst twee uur achter elkaar liep, gaf me dat een onwijze kick’, herinnert ze zich. ‘Het is alleen frustrerend dat ik dan zo langzaam moet lopen; ik wil veel liever lang en hard tegelijk. Het tempo dat ik nu op een halve marathon loop, moet ik dan twee keer zo lang volhouden.’

Schets

Ze zou zich graag meer willen focussen op haar sport. Het zit hem vooral in het feit dat ze met meer rust (denk aan middagdutjes) belastbaarder is. ‘Ik zou dan minder moeten gaan werken. Het traject naar 2024 is nu nog een schets, maar het moet een echt plan gaan worden.’ Om een indruk te geven van Holterman’s behoeft aan rust: naast haar 30-urige werkweek als advocaat traint ze 10 tot 12 keer per week. ‘De intensiteit van de trainingen ligt nu vrij laag. Ik kan op deze manier niet harder trainen dan ik nu doe. Ik kan nu niet twee keer per dag hardlopen, daarom train ik vaak alternatief. Veel liever zou ik natuurlijk meer hardlooptrainingen willen doen’, legt ze uit. ‘Als ik me meer ga toeleggen op het lopen, kan ik grote stappen maken.’

De favoriete hardloopschoenen van Jill Holterman

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*