RELAXED LOPEN MIDDEN IN DE NATUR: DRENTHE

Scroll this

Hardlopen in Drenthe is…

“In twee woorden samen te vatten: superrelaxed. Het is in Drenthe zó lekker rustig. Weinig asfalt en veel groen! De lucht is hier nog zuiver, zonder stank van fabrieken of uitlaatgassen. Al hardlopend ben je in Drenthe alleen op de wereld. Je loopt middenin de natuur en soms kom je gewoon geen mens tegen. Overal vind je mooie, kleine paadjes. Juist in deze provincie ervaar je heel sterk dat ieder jaargetijde z’n eigen charme heeft. Persoonlijk vind ik de combinatie van rust en natuurschoon hartstikke lekker om m’n hoofd helemaal leeg te rennen na een dag werken.”

Dit is het mooiste Drentse gebied om hard te lopen

“Dat zijn er meerdere! Natuurlijk de Emmerdennen, een prachtig bosgebied bij Emmen. Je kunt daar zelfs een hunebed spotten. Maar ook De Klencke, een kleiner na- tuurgebied, is schitterend. Volop bos, heide en weilanden. Het mooiste vind ik het daar tussen april en september, als alles in bloei staat. Op zondagmorgen loop ik meestal met een loopgroep. In die groep zitten veel klanten die inmiddels loopmaatjes zijn geworden. We vertrekken dan vanuit Spier het Nationaal park Dwingelderveld in, een heel fraai bosgebied waar ook vennetjes te vinden zijn. Het Dwingelderveld is ideaal voor een langere duurloop op de bospaden. Al lopende kun je hier allerlei dieren spotten, zoals reeën, konijnen en roofvogels. Genieten toch?”

Mijn favoriete hardlooproute…

“Is om de hoek. Zelf woon ik in Oosterhesselen, een klein dorpje in de buurt van Hoogeveen. Vanuit mijn huis kan ik alle kanten op: richting de Emmerdennen of de Mepperdennen, een bos met twee grote vennen. Waar ik ook heen ga, het is eigenlijk altijd goed. Vaak loop ik het Geeserbos in, ook al zo’n fijn groen gebied. Dan maak ik een heerlijk rondje van zo’n 30 kilometer door bos en weilan- den en daarbij kom ik ook door kleine dorpjes. Ontzettend afwisselend. Het is zo’n plezierige route dat ik meestal thuis ben voor ik het weet.”

Blz53_1

Een gezellige koffiebreak neem je…

“In Café Deen in mijn woonplaats Oosterhesselen:, een sfeervol dorpscafé dat hier al sinds 1901 gevestigd is. Ooit was het een wachtlokaal voor tramreizigers. Nu is het een leuke plek om even te pauzeren tijdens een lekker looprondje in de omgeving. Café Deen is eigenlijk een ouderwetse kroeg waar je nog echt de sfeer van toen proeft. En lekkere koffie natuurlijk…”

IN DENTHE BEN JE EVEN HELEMAAL ALLEEN OP DE WERELD

Voor een stevige post-workout maaltijd ga je naar…

“Er zijn veel goede restaurantjes in oude brinkdorpjes als Sleen, Aalden en Zweeloo. Een aanrader is Tante Sweel in Zweeloo. Een gezellige bistro in een oude boerderij, met vriendelijke, gastvrije bediening. Ze hebben een prima kaart, er is genoeg keuze. Als je stevige honger hebt na het lopen kun je hier je hart ophalen aan de lekkerste grill- gerechten. En wat heel fijn is: ze hebben een groot en mooi gelegen buitenterras.”

Een leuke Bed & Breakfast is…

“De Klenkerhof in Oosterhesselen. Dit is een gezellige woonboerderij. Ze serveren het ontbijt in een blokhut. Het is er eenvoudig, maar netjes en goed verzorgd. Ook de Klenkerhof heeft een zonnig terras met uitzicht over het mooie Drentse land. Heerlijk om even uit te rusten van je hardlooprondje.”

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*