Odette staat met haar KLM collega’s aan de start van de Dam tot Damloop ‘De angst er voorgoed uitrammen’

Scroll this

Odette Borstlap (36) is blij dat haar werkgever KLM investeert in de gezondheid van haar werknemers. In 2018 lanceerde de luchtvaartmaatschappij een hardloopprogramma voor al haar medewerkers. Het bracht Odette op het idee om te gaan hardlopen en in september staat ze met haar collega’s aan de start van de Dam tot Damloop.

‘Ik was als kind heel sportief; deed op een aardig niveau aan tennis en hockey. Op mijn zeventiende kreeg ik een whiplash tijdens gym en vanaf dat moment stond alles stil. Ik kon ineens niets meer’, vertelt de Amsterdamse loopster. ‘En een paar jaar later stootte ik mijn hoofd en had ik opnieuw een whiplash. Drie jaar lang heb ik mezelf gepusht om mijn studie af te maken, ik kon niet accepteren dat het weer terug was, tot ik merkte dat ik het anders moest gaan doen.’ Ze ging reizen en leerde focussen op wat wél goed ging, in plaats van op alles dat verkeerd ging. ‘Er is meer in het leven dan het halen van een papiertje. Na haar reis begon ze als grondstewardess bij KLM en klom op naar de afdeling Marketing, Communicatie & Brand.

Uitdagen

Voordat ze begon met hardlopen was Odette bang om te gaan sporten. ‘Ik was bezorgd om een grens over te gaan; stel dat ik weer een whiplash zou krijgen?’. Maar het gaat goed, want ze vindt het nu juist heerlijk om zichzelf weer te kunnen uitdagen. ‘Alleen als het zwaar is, komen er wel eens angstgedachten voorbij. Maar ik geniet vooral van het heerlijke gevoel na het lopen.’ Begin april begon ze met lopen. Eerst rende ze een rondje van drie kilometer, om te voelen wat dat met haar deed. Vanaf dat moment is ze een schema gaan volgen. ‘Ik loop langs de Amstel en hoe verder ik kom, hoe meer nieuws ik van mijn eigen stad ontdek.’ Hardlopen is voor haar de ideale sport, omdat het geen verplichtingen met zich meebrengt. ‘Wat wel heel fijn is, is dat ik loop op mijn eigen moment en plaats, maar dat we door de app-groep wel samen trainen voor de Dam tot Damloop.’ Bij de Damloop wil ze laten zien dat ze dit weer kan, gewoon voor haarzelf. ‘Mijn lichaam kan het aan, maar ik moet de angst er voorgoed uitrammen.’

Samen

Odette vindt het te gek dat er in september zo’n 1.100 KLM’ers aan de start staan in Amsterdam. ‘Het is echt tof om dit met elkaar te doen. 1.100 blauwe shirtjes: dat schept zo’n saamhorigheid. Omdat we voor zo’n groot bedrijf werken, weten we niet zoveel van elkaar. We zijn allemaal aparte groepen en het lopen brengt ons samen. We hebben appgroepen met twee teams waarmee we battelen; we dagen elkaar uit om mee te doen aan wedstrijdjes. Elke dinsdag en woensdag trainen we samen. Dan zijn we met een man of 60-70.’
‘You cannot stop the waves from coming but you can learn how to surf’: dat is Odette’s motto. ‘Hardlopen helpt me bij die levenshouding. Ik weet niet hóe ik de finish straks ga halen, maar ik ga het doen. Ik weet niet hoeveel ik kan trainen; de tijd die ik loop maakt me niet uit. De knieën belemmeren me nu, maar ik wil die finish halen, want dat schijnt zo mooi te zijn.’

Heb jij je unieke Damloop shirt al?

Dit jaar nu al te bestellen, zodat je de gehele zomer erin kunt trainen! Sta met zelfvertrouwen aan de start in je unieke Damloop shirt. Ga naar de Run2Day store in Amsterdam of bestel makkelijk via de Run2Day webshop. Laat deze zomer tijdens je trainingen al zien dat jij aan de gaafste loop van Nederland meedoet.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*