LEKKER UITWAAIEN IN DE UITERWAARDEN

Scroll this

 

Het is hier vlak, vlak, winderig en vlak”, antwoordt Dick de Goeij (48) lachend op de vraag of hij hardlopen in Zuid-Holland wil omschrijven. En dat vindt hij helemaal niet erg. “Ik vind het heerlijk om hier met de wind door mijn haren te lopen.”

Zo’n 50 tot 80 kilometer loopt Dick per week rondom vestingstad Gorinchem, een van de meest oostelijke steden van Zuid-Holland. Het is de stad waar hij woont en waar hij met zijn vrouw Vivi sinds vijf jaar een Run2Day-winkel heeft. De lopers uit Gorinchem en omstreken weten hem goed te vinden. “Naast de winkel hebben we een sportmassage praktijk en een nogal uit de kluiten gewassen loopgroep waar we training aan geven.” Zo’n 150 lopers hebben zich bij die groep aangesloten. Met een groot deel daarvan loopt Dick wekelijks een rondje in de omgeving van Gorinchem. “We leven hier langs de rivier en met de dijk en de uiterwaarden erbij heb je een schitterend gebied om door te lopen.”

Blz53_4

TRAILRUNNING IS HOT EN DAT KUN JE HARTSTIKKE GOED DOEN IN DE UTIERWARDEN EN LANGS DE RIVIER

Trailrunning

Buiten zijn wekelijkse trainingen loopt Dick geregeld halve marathons en twee keer per jaar loopt hij een hele. Ook die van Rotterdam, de bekendste Zuid-Hollandse marathon, heeft hij al meermaals gelopen. “Jammer genoeg loop je bij die marathon alleen maar door de stad. “Dick is een natuurmens. De meeste rondjes loopt hij in de buurt van Gorinchem. “Trailrunning is nu helemaal hot en dat kun je hartstikke goed doen in de uiterwaarden en langs de rivier. Als je de weg een beetje kent zit je zo in een prachtig gebied. Maar ook een rondje over de stadswallen kan prachtig zijn. Dat is zo’n 5 kilometer.”

 

Blz53_2

Wedstrijden

Buiten de Rotterdamse marathon zijn er enkele evenementen in de regio. Dick doet graag mee aan het Grote Rivieren loopcircuit in zijn provincie. “Tussen januari en oktober worden er door de hele regio loopwedstrijden van 10 kilometer georganiseerd. Er zijn dan onder meer wed- strijden in Hoornaar, Ameide, Herwijnen en Papendrecht, waarvan een klassement wordt bijgehouden. “Als sponsor kan ik niet aan alle wedstrijden meedoen, maar als het even kan, ben ik erbij. Het mooie is dat je dan ook door andere mooie stukken van de provincie loopt.”

Ook Gorinchem krijgt dit jaar voor het eerst zijn eigen hardloopevenement. “In september organiseren we met
een aantal enthousiastelingen de eerste Gorinchemse Crazy River Run, langs ons favoriete hardlooprondje. We starten en finishen in het centrum, maar lopen ook over onverharde stukken langs de dijken. De wedstrijd laat precies zien waarom het zo mooi is om hier te lopen.”

Blz53_3

Terrasjes en logeeradressen

En voor degenen die daar op afkomen heeft Gorinchem genoeg te bieden. Dick mag graag een terrasje pakken bij brasserie Le Bon Apart, aan de Lingehaven, waar je ook kunt overnachten. “Maar even buiten de stad, op de route langs de rivier vind je fort Vuren: een leuke koffietent op een prachtige locatie waar ook een bed & breakfast bij zit.”

Ook genieten van de Gorinchemse uiterwaarden? Hou crazyriverrun.nl in de gaten om je in te schrijven voor het evenement op 15 september. Of ga als je in de stad bent gerust eens langs bij de Run2Day-winkel in het centrum: Dick tipt je graag een mooie route. gorinchem.run2day.nl


Brasserie Le Bon Apart

Eind 16-18
4201CR Gorinchem

Telefoon: 0183 666211

lebonapart.nl


Fort Vuren

Waaldijk 29

4214 LB Vuren

T 0183 660 950

wff.nl


Run2Day Gorinchem

Langendijk 73

4201 CG Gorinchem

T: 0183-636291

gorinchem@run2day.nl

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*