‘Hardlopen geeft altijd energie’ Sofie - Juist door het sociale karakter van het lopen ben ik altijd gemotiveerd om naar de training te gaan

Scroll this

‘Hardlopen geeft mij zelfvertrouwen. Ik moet het helemaal zelf doen en kan er daarna niet omheen om trots te zijn op mezelf’, zegt Sofie Vrolijk (28) uit Nijmegen. ‘Als ik een compliment van iemand krijg, weerleg ik dat nog wel eens. Maar hardlopen, dat doe ik echt helemaal zelf en daar mag ik dus ook trots op zijn.’

‘Als een wedstrijd goed is gegaan denk ik wel eens: en wat nu dan? In de trainingsperiode kijk ik uit naar de wedstrijd en ook naar de tijd daarna; dan wil ik wel weer even rust na al die tijd een schema te hebben gevolgd. Na wat rust begin ik meestal vrij snel weer aan een nieuw programma voor een volgend doel.’ Ze riep altijd: ‘Ik ga géén marathon lopen!’. Maar zoals bij veel lopers kruipt het bloed waar het niet gaan kan. ‘Ik heb toch de behoefte om mezelf steeds weer te testen; hoever kan ik komen?’ Ze nam zich voor om voor de marathon te gaan trainen, maar wel met de volgende gedachte: ‘Als ik een lange duurloop van 25 tot 28 kilometer te saai zou vinden, zou ik de marathon laten voor wat hij is.’ Ze stond voor de keuze om óf korter en sneller te gaan lopen, óf om de afstand uit te breiden.
Ze koos dus voor de lange afstand. Tot 30 kilometer gingen de duurlopen goed, maar daarna raakte ze geblesseerd. ‘Nu staat de marathon voorlopig op een laag pitje.’

Als ik alles zou doen wat ik leuk vind, is 24 uur in een dag echt te weinig.

‘Juist door het sociale karakter van het lopen ben ik altijd gemotiveerd om naar de training te gaan’, zegt de Nijmeegse. ‘Ik ben best fanatiek en de trainingen gebruik ik ook echt om een betere hardloopster te worden.’ Ze liep naast haar vaste trainingsmomenten aanvankelijk ook met vrienden, maar sinds ze haar zinnen op de marathon had gezet, deed ze dat minder. ‘Ik had een ander doel. Het is niet altijd makkelijk om iemand te vinden die 30 kilometer op een bepaald tempo wil of kan lopen.’

Ook heel prettig aan hardlopen vindt Sofie dat haar hoofd leeg waait. ‘Na een drukke of juist een hele saaie dag: het is altijd fijn. Als je je rot voelt of juist niet: hardlopen geeft steeds weer energie.’ Daarnaast noemt ze hardlopen compensatiegedrag voor haar liefde voor eten. ‘Niet dat ik naar de snackbar ga, daar kom ik nooit. Ik houd echt van goed eten, kook zelf heel graag en ga ook graag uit eten in fijne restaurants. En als ik dat combineer met hardlopen blijft mijn lijf in vorm.’

Ze droomt nog steeds van een marathon binnen de vier uur. Die wil ze in Nederland lopen. ‘Als me dat lukt, vind ik dat zoiets knaps dat ik dan graag de mensen die ik lief vind, bij me wil hebben om het met hen te vieren; mijn ouders, mijn zus en vrienden. Ik zou niet willen dat ze voor mij ver moeten gaan reizen.’ Na die prestatie gaat ze misschien wel een heel andere sport doen. ‘Lopen zal ik nooit helemaal loslaten, juist vanwege het sociale leven dat het met zich meebrengt. Maar ik vind zoveel sporten leuk, bijvoorbeeld mountainbiken. Als ik alles zou doen wat ik leuk vind, is 24 uur in een dag echt te weinig.’

De favoriete hardloopschoenen van Sofie

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*