Hardlopen een topbaan en een gezinsleven Door hardlopen ben ik closer geworden met anderen

Scroll this

Ooit begon ze met hardlopen, omdat ze er haar energie in kwijt kon. Lotte Hendriks Van de Weem (39) traint op gevoel, met een eenvoudig horloge en zonder schema. En aan de marathon zou ze maar nooit beginnen. Tot ze vorig jaar de stoute schoenen aantrok en 3:21 liep in haar debuut in Amsterdam.

Ze werkt fulltime als Riskmanager bij ABN AMRO en is moeder van drie jonge kinderen. Dan moet je wel veel energie in je systeem hebben om daarnaast nog vier keer per week te gaan trainen. ‘Toen ik kinderen kreeg, ben ik gestopt met lopen bij een vereniging; dat kon ik niet langer combineren. Sinds drie jaar loop ik weer fanatieker’, vertelt ze. ‘Drie keer per week loop ik in mijn eentje; een keer per week met de buurman en nog een paar mannen.’ Het fijne aan hardlopen vindt Lotte, als werkende moeder, dat je in minimale tijd het maximale uit een training kunt halen. ‘Als ik wil, kan ik in 30 minuten helemaal leeg zijn. Zo kan ik goed trainen, zelfs als ik het zo druk heb als nu.’

Rust

‘Hardlopen geeft me een gevoel van rust. Het is mijn manier van mediteren, denk ik wel eens. Ik vind het heerlijk om na een drukke werkdag te gaan lopen.’ Door een ongelukje met een potje voetballen kneusde Lotte haar voet en been, waardoor ze even uit de running is. Het is direct merkbaar in haar stemming. ‘Als ik kan lopen ben ik gelukkig. En nu ik dat niet kan, baal ik er zo van. Het zijn vast deels de endorfines die mij zo blij maken als ik loop, maar het is ook het gevoel van controle dat me goed doet; het feit dat ik ergens goed in ben.’

Kapot

In 2017 wilde ze de Dam tot Damloop zo hard mogelijk lopen – onder de 1.05 uur. Dat lukte, want ze zette 1.03 op de klok. Ze was bij de finish zo kapot, dat ze het ‘wel best’ vond zo. Harder hoefde het niet. Maar nu ze onlangs haar persoonlijk record op de 10 kilometer wist aan te scherpen tot 38:20 minuten, begint er toch iets aan haar te trekken. ‘Kan ik de Damloop rond het uur lopen?’ Ze vindt de tien Engelse mijlen de fijnste afstand die er is. ‘Die ligt me het best. En ik woon in Zaandam, dus ik doe al jaren mee aan de Dam tot Damloop.’

Harder

‘Een tijd lang wilde ik geen doelen meer stellen; gewoon lekker lopen. Maar nu ik op zondag met een groepje loop, heb ik zin om weer wat harder te gaan. Ik laat me niet snel tegenhouden door wat er op mijn werk of privé soms tegenzit; daar ga ik alleen maar harder van trainen. Met fysieke tegenslag heb ik meer moeite, merk ik nu.’

Closer

‘Door hardlopen ben ik closer geworden met anderen, zoals mijn broer; we delen die passie. Het gevoel van vrijheid dat ik ervaar als ik loop, deel ik graag met anderen’, zegt Lotte. Ze loopt altijd op gevoel, nooit op schema’s of zelfs maar met een GPS-horloge.

Businessloop

Lotte’s werkgever ABN AMRO hecht waarde aan vitaliteit en doet elk jaar mee met de Dam tot Dam Businessloop. ‘Vorig jaar kreeg ik mijn hele team zo ver om mee te doen, daar ben ik wel trots op. Sommige collega’s liepen voor het eerst die afstand en kwamen met blaren op hun voeten over de finish’, herinnert ze zich. ‘Op de werkvloer is hardlopen vaak het onderwerp van gesprek; het is zo gaaf om dit samen te doen.’

Heb jij je unieke Damloop shirt al?

Dit jaar nu al te bestellen, zodat je de gehele zomer erin kunt trainen! Sta met zelfvertrouwen aan de start in je unieke Damloop shirt. Ga naar de Run2Day store in Amsterdam of bestel makkelijk via de Run2Day webshop. Laat deze zomer tijdens je trainingen al zien dat jij aan de gaafste loop van Nederland meedoet.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*