Coach Iwan Redan: ‘Als je niet in jezelf gelooft, wie dan wel?’ Op naar de 1/4 marathon van Rotterdam

Scroll this

Er was een leven vóór en ná het auto-ongeluk. Iwan Redan’s leven veranderde op slag; hij transformeerde van wat gesloten profvoetballer naar de inspirerende coach die hij nu is. Op 7 april loopt hij de kwart marathon in zijn geboortestad Rotterdam. Dit is het tweede deel van zijn verhaal.

‘Het ongeluk heeft me veranderd; ik kreeg een tweede kans. Wat ik wilde ontdekken was hoe mensen nu echt in elkaar zaten, zonder te snel te oordelen. Om te doen wat ik nu doe, moet je open zijn en je kunnen inleven in een ander. De mensen die ik train geef ik mee dat ik ook dingen heb meegemaakt en dat ook bij mij niet alles altijd vanzelf gaat. Daarom ben ik zo fanatiek om mensen te helpen. Als je niet in jezelf gelooft, waarom zou een ander dat dan wel doen?’ Zijn bruine ogen staan serieus.

Egosport

‘Ik denk dat 97 procent van de bevolking geen idee heeft wat zijn passie is; welk leven je wilt leven. Dat wist ik al heel vroeg, op mijn vijftiende’, herinnert hij zich. ‘Huisje, boompje, beestje was wat ik wilde, net als mijn ouders. Die zijn al ruim 50 jaar getrouwd.’ In het voetbal bereikte hij zijn doel. ‘Het was een mooi leven, maar het is een echte egosport. Nu heb ik tijd om anderen te hel-pen.’ Hij draait op zijn bureaustoel. ‘Weet je wat het is? Al die gasten willen een superster zijn, maar ze doen niets voor een ander – de meeste dan.’ Als jonge voetballer was hij stug en gesloten; als trainer is hij open en enthousiast. Ondanks dat hij beide kruisbanden afscheurde, voetbalde hij nog 14 jaar op het hoogste niveau.

Succesvol

Na zijn carrière bij onder andere RKC Waalwijk en Willem II, leerde hij eerst alles voor zichzelf op orde te krijgen, zodat hij er vervolgens voor anderen kon zijn. ‘Mensen moeten wat meer uit hun comfortzone komen, minder in het gemak blijven hangen. Ze zeggen tegen mij dat ze succesvol willen worden. Dan vraag ik hen: doe je er moeite voor? Succes kost uren en uren en niemand anders dan jijzelf kan die uren erin stoppen. Je kunt niet goed worden door niets te doen. Talent heeft geen waarde als je niet ook hard werkt. Niemand ziet hoe Christiano Ronaldo uren en uren, weken en weken hard werkt om zo goed te zijn – iedereen ziet alleen hoe hij tijdens een wedstrijd de sterren van de hemel speelt. Maar hij heeft daar heel veel in geïnvesteerd.’

Ondankbaar

In 2018 verbleef Redan, vader van vier kinderen, zes maanden in het Afrikaanse Togo als personal trainer van de president. ‘Hij wilde graag fit worden en via via kwam hij bij mij terecht. Vanwege mijn gezin moest ik erover nadenken, maar ik vond het meteen al een geweldige uitdaging. Zo’n kans krijg je once in a liftetime. Het was een prachtige ervaring om in een andere cultuur te leven.’ Hij kan er niet tegen als mensen in Nederland ondankbaar zijn en zeuren over kleine dingen. ‘Het contrast tussen waar wij ons druk om maken en wat in Afrika gebeurt, is zo groot. We worden hier verblind, verwend ook wel. Zeg eens wat vaker gewoon dank je wel, dat is al genoeg.’ Tijdens de trainingen vragen zijn Yonders wel eens om een drinkpauze. ‘We drinken gezamenlijk water; ik probeer de mensen met wie ik train duidelijk te maken dat ze niet zo gauw doodgaan van de dorst – dat is meer een mentale kwestie. Soms gebruik ik de situatie in Afrika dan even als voorbeeld.’

Ga voor de 1/4 marathon Rotterdam customized shirts. Laat zien dat jij in training bent voor #demooiste 1/4 marathon van Nederland

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*