Chris Berendse houdt van wedstrijden lopen. ‘Het hele mentale spel en al die mensen om je heen: een feestje!’ ‘Alles is mogelijk, maar je moet ervoor werken’

Scroll this

Chris Berendse had altijd een haat-liefdeverhouding met hardlopen. ‘Ik dacht dat ik wel zonder kon. Maar nadat ik in maart geblesseerd ben geraakt, merk ik dat ik het lopen mis. Ik heb een racefiets gekocht, maar hardlopen geeft zo’n uniek gevoel met die runner’s high, dat het heel belangrijk voor me is geworden. Ook op sociaal vlak; ik mis het samen trainen met anderen.’ Ook het werken naar een doel vindt hij mooi. ‘Het hele mentale spel daaromheen; trainen, rusten, een extra rondje of juist niet. Die wedstrijd die je constant in je hoofd hebt, maakt het leuk. Zo’n wedstrijd is een feestje, al die mensen die achter en voor je en naast je lopen. Competitief? Een beetje. Tijdsdoelen relateer ik aan mijn eigen kunnen, niet aan wat anderen doen. Er zijn altijd mensen die sneller lopen.’

Realitycheck

Als kind rende hij iedereen eruit bij gym, maar pas jaren later ging hij echt aan sport doen. ‘In 2014 wilde ik een sponsorloop doen bij de Dam tot Damloop voor Make-a-Wish Nederland. In twee jaar tijd heb ik ongeveer 5.000 euro opgehaald, ik heb het leuk aangepakt met video’s en een benefietavond. Beginnen met hardlopen was een realitycheck: ik ben me meer bewust van mijn gezondheid en door Make-a-Wish realiseerde ik me dat er kinderen zijn die niet zo gezond zijn als ik en wiens dagelijkse zorg is: leef ik volgende week nog wel?’

Metafoor

Hoewel hij veel volgers op social media heeft en ASICS Frontrunner is, ziet Chris zichzelf niet als influencer. ‘Ik vind mezelf meer een levensexplorer. Ik heb een kantoorbaan in HR. Ik volg trainingen op gebied van talentontwikkeling en persoonlijke groei. En via social media probeer ik anderen daarover aan het denken te zetten. Veel mensen gaan te veel op de automatische piloot en realiseren zich niet dat als het leven niet is wat ze ervan verwachten, je dingen kunt aanpassen. Hardlopen is daar een mooie metafoor voor: je moet de eerste stap zetten en gewoon beginnen. Alles is mogelijk, maar je moet ervoor werken. In principe kan elk gezond mens een marathon lopen, maar je moet er wel voor trainen. Hoe scherper je doelen, hoe harder je daarvoor moet werken. Ik wil mensen een positieve gedachte meegeven als ondernemer en op social media; zo kan ik iets voor een ander betekenen. Vanuit die gedachte is mijn persoonlijke motto ‘You Run Your Life’ ontstaan.’

Er tussenuit

Chris vindt het heerlijk om er na een werkdag even tussenuit te gaan op zijn loopschoenen. ‘Zeker nadat ik vorig jaar een marathon liep, geniet ik er nu van om gewoon anderhalf uur op pad te zijn, even nergens over nadenken. En in een wedstrijd vind ik het fantastisch als het gaat zoals ik wil en ik een goede tijd loop: dat maakt me gelukkig. Ik ben sowieso een gelukkig mens, daar heb ik hardlopen niet eens per se voor nodig. Maar soms gaan dingen net niet helemaal lekker en is lopen een manier om zowel lichaam als geest wakker te maken; dan weet ik weer wat ik wil.’ Dat vindt hij ook zo mooi aan de marathon. ’42 kilometer lang is het: jij en je gedachten, succes ermee’, lacht hij.

Enthousiast

‘Goed in hardlopen zijn betekent voor mij: goede wedstrijden lopen en veel plezier hebben. Ik wil gewoon de beste Chris Berendse worden die ik kan zijn’, vindt hij. ‘En ik wil alle zes Major Marathons lopen. Dat was nooit een doel, maar na de marathon van New York ben ik helemaal enthousiast!’ De Dam tot Damloop herinnert hem aan het moment waarop hij begon met hardlopen, daarom kijkt hij ernaar uit om weer mee te doen in september. De loop van Amsterdam naar Zaandam valt echter een week na de marathon van Berlijn, waardoor het geen strijd om een snelle tijd wordt voor Chris. ‘Ik ga me moeten inhouden en de 10 Engelse Mijl lopen, zoals de meeste mensen hem lopen: omdat het een feestje is. Ik kan een wedstrijd op twee manieren lopen: heel serieus of als een ontzettende malloot. En ik geloof dat het dit jaar op die tweede manier zal gaan, haha.’

Heb jij je unieke Damloop shirt al?

Dit jaar nu al te bestellen, zodat je de gehele zomer erin kunt trainen! Sta met zelfvertrouwen aan de start in je unieke Damloop shirt. Ga naar de Run2Day store in Amsterdam of bestel makkelijk via de Run2Day webshop. Laat deze zomer tijdens je trainingen al zien dat jij aan de gaafste loop van Nederland meedoet.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*