NIKE BREAKING2 De atleten. Van 60 atleten naar 18 naar 3.

Scroll this

Van 60 hardlopers naar 18 naar 3. Ontdek hoe Lelisa Desisa, Eliud Kipchoge en Zersenay Tadese werden uitgekozen voor Breaking2.

Iets waardoor we nooit meer hetzelfde denken over wat de mens kan?

Dit zijn de vragen waarop het wetenschappelijke team van Nike een antwoord moest formuleren om hardlopers te vinden die een marathon in minder dan twee uur zouden kunnen lopen. Het team, bestaande uit de absolute top op het gebied van fysiologie, hardlopen en atletiek, ontwierp een reeks tests. Hiermee wilden ze niet alleen kunnen zien wie de snelste hardlopers ter wereld zijn, maar ook wie er nog sneller zou kunnen zijn. Na de tests bleven er drie hardlopers over die de marathongrens van twee uur zouden kunnen doorbreken:
Lelisa Desisa uit Ethiopië, Eliud Kipchoge uit Kenia en Zersenay Tadese uit Eritrea. Drie verschillende landen, alle drie een totaal verschillende achtergrond — nu bijeengebracht om erachter te komen wat de snelste manier is om 42,2 kilometer af te leggen.

LELISA DESISA
27 JAAR, ETHIOPIË

Lelisa, de jongste van de drie hardlopers, was met 2:04:45 een van de snelste, voor het eerst deelnemende hardlopers van de marathon van Dubai in 2013. Daarnaast heeft hij twee keer de Boston Marathon gewonnen, zowel in 2013 als in 2015, en heeft hij een persoonlijk record van 59:30 voor de halve marathon.
Het ontbreekt Lelisa niet aan zelfvertrouwen. Toen hem op 23-jarige leeftijd vóór zijn overwinning werd gevraagd of hij dacht de Boston Marathon te kunnen winnen, antwoordde hij direct en beknopt: “Ik weet het 100% zeker.” Toch kun je niet zeggen dat hij brutaal of arrogant is. De medaille van deze overwinning gaf hij terug aan de stad Boston, als een eerbetoon aan de slachtoffers van de bomexplosies een paar uur na zijn finish.

Lelisa is eerder bescheiden dan uitgesproken, straalt kalmte en zelfvertrouwen uit wat betreft zijn prestaties, en is niet zelfvoldaan. Dit is geen verrassende houding van een hardloper die zegt geïnspireerd te zijn door de beroemde Ethiopische hardlopers die hem voorgingen. (Hij hoopt dat ook hij nog ooit op billboards komt te staan, net als zij.) Als je in de voetsporen wilt treden van de beste langeafstandslopers aller tijden, blijf je wel met beide benen op de grond.

“DOOR DE WETENSCHAP ZIJN ER HEEL VEEL DINGEN ONTWIKKELD: ELEKTRICITEIT,
AUTO’S, VLIEGTUIGEN, MOBIELE APPARATEN, CAMERA’S, SATELLIETEN”
-LELISA

Wellicht is dat ook de reden dat Lelisa zeer open stond voor de inzichten en adviezen van het onderzoeksteam van Breaking2. Lelisa is jong en heeft dus wellicht minder ervaring, maar daardoor staat hij misschien ook meer open voor nieuwe ervaringen.
“Hij staat echt open voor al onze suggesties en wil ze graag uitproberen. Hij wil alles horen wat we hem kunnen bieden en meer”, vertelt Dr. Brett Kirby, laboratoriumonderzoeker en hoofd fysiologie van Breaking2 bij Nike Sport Research.

Lelisa heeft in de afgelopen vier marathons het record van 2:10 nog niet verbroken, maar met de hulp van het team past hij zijn training en voorbereiding aan: meer snelheidstrainingen, minder lange trainingen en meer aandacht voor voeding. “Door de wetenschap zijn er heel veel dingen ontwikkeld: elektriciteit, auto’s, vliegtuigen, mobiele apparaten, camera’s, satellieten. Vliegtuigen zijn bijvoorbeeld gemaakt op basis van hoe vogels vliegen. De beste wetenschappers zeggen dat [Breaking2] mogelijk is. Dus de wetenschap zou ook [dit project] zomaar eens kunnen realiseren”, vertelt Lelisa.

ELIUD KIPCHOGE
32 JAAR, KENIA

Eliud is de huidige winnaar van Olympisch goud bij de mannenmarathon. Hij heeft acht professionele marathons gelopen en eindigde daarbij zeven keer op de eerste plaats. Daarom wordt hij beschouwd als de beste actieve marathonloper ter wereld. Zijn beste persoonlijk record is 2:03:05 bij de London Marathon van vorig jaar, de op twee na snelste tijd die ooit is gelopen.

Eliud heeft in de afgelopen tien jaar steeds topprestaties geleverd in het langeafstandsrennen. Dit getuigt van een niet-aflatende focus en een consistente aanpak. Zijn fysiologische talent en werkhouding zijn van wereldniveau, maar de werkelijke reden van zijn aanhoudende succes ligt in het mentale aspect van het hardlopen.

“WEET JE, HARDLOPEN IS EIGENLIJK DENKEN. ALS JE ER MET JE GEDACHTEN MAAR HALF BIJ BENT,
KUN JE NOOIT FINISHEN. JE MOET DUS ECHT FOCUSSEN EN POSITIEF DENKEN.”
-ELIUD

“Weet je, hardlopen is eigenlijk denken”, vertelt hij. Als je er met je gedachten maar half bij bent, kun je nooit finishen. Je moet dus echt focussen en positief denken.” Daarom traint hij op een idyllische locatie: een trainingskamp in het bergstadje Eldoret in het westen van Kenia, ver weg van zijn familie en zijn huis. Zelfs uit zijn hardloopstijl blijkt een verfijnde controle over mentale toestand en de fysieke uitvoering: een vreedzaam evenwicht, zelfs bij topsnelheden op 2 kilometer boven zeeniveau. “Je ziet hoe hij op hoge snelheid baantjes loopt en toch duidelijk ontspannen is. Zijn lichaam is gespannen, maar je ziet in zijn ogen dat hij een programma afdraait. Hij weet wat er moet gebeuren”, zegt arts en Performance Engineer Philip Skiba van Breaking2.

Eliud blijft ervan overtuigd dat hij de marathon binnen twee uur kan lopen, maar zijn doel bij deze poging is veel hoger. “Ten eerste wil ik de wereld laten weten dat het in het leven gaat om vooruitgang boeken en zien waar de mogelijkheden liggen om dat te bereiken”, vertelt Eliud. “En ten tweede wil ik bewijzen dat mensen hun grenzen kunnen blijven verleggen. Dat is mijn boodschap.” Als er iemand is die de wilskracht heeft om zich over deze enorme fysieke uitdaging heen te zetten, is het Eliud wel.

ZERSENAY TADESE
34 JAAR, ERITREA

Zersenay heeft vier keer meegedaan aan de Olympische Spelen en is vijfmalig kampioen van de World Half-Marathon Championships. Hij is met 58:23 wereldrecordhouder op de halve marathon voor mannen. De hardloopcarrière van Zersenay begon als een plan B. Als tiener wilde hij professioneel wielrenner worden totdat hij door plaatselijke scouts werd gewezen op zijn mogelijkheden als hardloper. Ondanks een redelijk late start werd hij een van de beste langeafstandslopers ter wereld. En nu, meer dan tien jaar later, ook nog een van de meest succesvolle.

“ZE VERTELLEN JE WAT JE ZWAKKE KANTEN EN JE STERKE KANTEN ZIJN, EN DAARMEE
WORD JE GESTIMULEERD OM NOG HARDER TE WERKEN OM JE DOEL TE BEHALEN.”
-ZERSENAY

Hij lijkt qua kalmte erg op Eliud, maar Zersenay staat ook bekend als een fervent koploper. Hij straalt meer vuur uit in vergelijking met de vredige, gelijkmatige zen van Eliud. Zersenay heeft er geen moeite mee om in elke wedstrijd een slopend tempo aan te nemen. Het tegen hem opnemen is een uitdaging voor iedereen. Maar misschien is dat wel de reden dat zijn wereldrecord in de halve marathon nog geen resultaten heeft opgeleverd bij de langere marathon. Daar is zijn beste tijd ‘slechts’ 2:10:41. Ondanks deze verrassende tijd, is het niet raar dat hij voor Breaking2 is geselecteerd, gezien zijn nagenoeg perfecte fysiologie.

Dr. Andy Jones, fysioloog voor Breaking2: “Zijn lichaam is werkelijk uitzonderlijk efficiënt. Als je kijkt naar de tijden op de loopband en op de baan, zou je kunnen zeggen dat hij nog de meeste kans maakt.” De combinatie van wat hij lichamelijk kan bereiken en het feit dat Zersenay weinig aandacht heeft besteed aan eten en drinken tijdens eerdere marathontrainingen (hij vertelt dat hij tijdens die wedstrijden nauwelijks water heeft gedronken), betekent dat hij misschien nog wel eens de beste kanshebber zou kunnen zijn van de drie hardlopers, ondanks zijn grote achterstand.

Terwijl de onderzoekers van Breaking2 manieren bedenken om zijn vermogens te verbeteren, zegt Zersenay: “Je krijgt eigenlijk gewoon meer controle. Ze vertellen je wat je zwakke kanten en je sterke kanten zijn, en daarmee word je gestimuleerd om nog harder te werken om je doel te behalen.” Maar of dat genoeg is om de grens te doorbreken? De tijd zal het leren.

WANNEER LELISA, ELIUD EN ZERSENAY AAN DE STARTLIJN STAAN VOOR HUN
POGING OM IN MINDER DAN TWEE UUR TE FINISHEN, BEGINNEN ZE AAN 42,2 KILOMETER
DIE BEPALEND KAN ZIJN VOOR ELKE KILOMETER DIE ZE DAARVOOR HEBBEN GELOPEN.

Submit a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* Checkbox GDPR is verplicht

*